ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
13 Kasım 2018



Öğrenme güçlüğü, normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip (IQ > 85), duyusal özrü olmayan, dinleme, konuşma, okuma, yazma akıl yürütme ile matematik becerilerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlükleri olan, standart eğitime rağmen yaşına ve zekâsına uygun başarı gösteremeyen bireylerde görülen nörolojik (sinir sistemi) kökenli gelişimsel bir bozukluktur.

Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır. Özgül öğrenme bozukluğu, psiko-eğitsel bir yaklaşımla ele alınmazsa kendiliğinden düzelmez.                                                                                            Belirtiler;

  • "p, b, d, m, n" harflerini sıklıkla karıştırırlar. Görsel uyaranları algılamakta da güçlükleri olduğu için yazılanları tersinden okuyup yazma sıklıkla görülmektedir. 
  • Ayna şekli yazma görülebilir. "koy" yerine "yok" yazmak gibi. 
  • Sayıları sıklıkla karıştırırlar. Ardıl olarak saymak kolay bir görevdir. Ancak eşleme yaparak ya da kategorileme yaparak sayı saymak ve dört işlemi "örneğin 5 yerine 2; 6 yerine 9 yazma" görülmektedir. 
  • Yön ve zaman kavramları yoktur. 
  • Noktalama işaretlerini kullanmama, okurken yazıları takip edememe, eksik okuma ve ters yazma gibi belirtiler bozukluğun işaretleridir. 

Okula başlamakla birlikte boyama, yazı yazmada güçlük başlar, ya çok yavaş ya da hızlı ama çok bozuk bir yazı olabilir.  Kalemi çok sıkı ya da gevşek tutabilirler.  Yazı yazmada zorlandıkları için yazı yazmada isteksizdirler.   Öğrenme güçlüğünde bu sorunların tümünün bulunması şart değildir. Her çocuğun öğrenme konusunda daha iyi olduğu ya da zorlandığı alanlar farklıdır. Bu alanlara göre her çocuk kendi başına değerlendirilerek bireysel özellikleri çıkartılmalıdır. Öğrenme güçlüğü olan çocuklar zamanında tespit edilmeyip ilgili desteği görmedikleri takdirde uzun vadeli depresyon görülebilir. 

Çocuğunuzda yukarıdaki belirtilerden en az 2 tanesini gözlemlediyseniz en yakın Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanına başvurunuz. Bu bozukluğun erken tanısı için çocuğunuzun sağlık taramalarını yaptırmak üzere düzenli olarak Aile Hekiminize başvurun. Üç merkez ilçemizde İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde bulunan hekim, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcisinden çocuğunuzun gelişimiyle ilgili daha fazla bilgi ve danışmanlık alabilirsiniz.

Sağlıkta buluşalım.