1-7 Mart Yeşilay Haftası
07 Mart 2022

Her yıl yurt genelinde 1 - 7 Mart tarihleri arası “Yeşilay Haftası” olarak kutlanmaktadır. Yeşilay Haftasında önemli sağlık sorunlarından olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının topluma, aileye, bireye zararları anlatılarak halkın bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini artırmak hedeflenmektedir.

Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır.

Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen tütün, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında; bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşımaktadır.

Sigara kullanımına bağlı ölümler, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. 4207 Sayılı Kanun ile beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 numaralı “Sigara Bırakma Danışma Hattı”nı arayabilir, ilimizde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerimize başvurarak tedavi hizmeti, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Yeşilay ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) başvurarak ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilir.

Madde bağımlılığı ise; bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır.

Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır. Fakat bir şekilde başlanmışsa; tedavi olarak kurtulmak mümkündür. Bu kapsamda “ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı”nı arayabilir, Erzurum Bölge Eğitim ve Şehir Hastanesi’nde ayaktan tedavi hizmeti veren Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ve Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ne (ÇEMATEM) başvurabilir veya Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ile Yeşilay ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) başvurarak ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Yeşilay Haftası vesilesi ile tüm halkımızın uyuşturucu, alkol, tütün ve teknoloji bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyoruz.